Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Business News

Bewuster bezig met duurzaamheid op werkvloer? Zo doe je dat 

Wil je jouw personeel stimuleren voor duurzaamheid op de werkvloer? Dan zijn er een paar dingen die je kunt doen om hier een positieve invloed op uit te oefenen. Hieronder lees je welke dingen jij kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf een steentje bijdraagt aan een beter milieu en een betere werkomgeving. 

Maak iedereen bewust van de impact op het milieu 

Het is belangrijk om te weten waarom we met zijn allen duurzamer bezig zijn. Je kunt meer bewustwording creëren door bijvoorbeeld workshops te organiseren en presentaties of trainingen te geven, waarmee je ze bewust maakt van wat de impact is van bepaalde handelingen of van zonnepanelen in Gouda op het milieu. 

Stel bedrijfsdoelen voor duurzaamheid op de werkvloer op en communiceer deze 

Behalve dat er aandacht moet worden besteed aan de impact, moet ook duidelijk worden gecommuniceerd dat jullie bedrijf actief aan de slag gaat met het implementeren van maatregelen om duurzamer bezig te zijn. Maak hierbij vooral duidelijk hoe individuele werknemers een verschil kunnen maken.  

Houdt de initiatieven zichtbaar en actueel 

Het is belangrijk om jezelf en anderen aan jullie afspraken en doelen te herinneren. Dit kun je eigenlijk alleen doen als deze zichtbaar zijn of als er tastbare dingen zijn om je werknemers eraan te herinneren om duurzaam bezig te zijn. Plaats bijvoorbeeld recyclingbakken, bespaar energie door labels bij lichtschakelaars te plaatsen, of hang posters op met tips over duurzaamheid.  

Lees ook Hoe je pand bijdraagt aan je merkpositionering

Windmolens in weiland

Maak duurzaam werkverkeer mogelijk 

Het is belangrijk om alternatieven voor de auto aan te moedigen, denk bijvoorbeeld aan fietsen, carpoolen of het gebruik van het openbaar vervoer. Bied parkeerplaatsen voor fietsen, stimuleer het delen van ritten en verstrek informatie over het openbaar vervoer. 

Op de werkvloer zelf

Op kantoor kan het slim zijn om ook rekening te houden met duurzaamheid. Niet alleen met de werkzaamheden, maar ook onderdelen van het kantoor zelf, zoals de vloer. Heeft het kantoor bijvoorbeeld een houten vloer? Dan kan het handig zijn om je te verdiepen in hoe vaak je de houten vloer moet behandelen.

Bovendien kun je de duurzaamheid op kantoor helpen verbeteren door rekening te houden met een aantal belangrijke factoren. Duurzaamheid op kantoor kan eenvoudig worden gerealiseerd met enkele praktische maatregelen:

  • Papiergebruik verminderen: Kies voor gerecycled papier en print dubbelzijdig om afval te minimaliseren.
  • Energie besparen: Gebruik LED-verlichting en zorg ervoor dat apparaten in slaapstand gaan wanneer ze niet in gebruik zijn.
  • Duurzaam meubilair: Overweeg tweedehands of cradle-to-cradle meubels, die beter voor het milieu zijn.
  • Afvalscheiding: Implementeer gescheiden afvalbakken voor papier, plastic en organisch afval.
  • Groene inkoop: Kies voor biologische en fair trade producten in de kantine.

Deze stappen kunnen je bedrijf en jezelf hebben om concrete passen te maken in de richting van een gezond werkklimaat.

Inspraak voor werknemers in besluitvorming 

Geef werknemers de mogelijkheid om ideeën en suggesties aan te dragen voor duurzaamheidsinitiatieven op de werkplek. Door hen te betrekken bij de besluitvorming, voelen ze zich gehoord en gemotiveerd om actief deel te nemen. Organiseer bijvoorbeeld een brainstormsessie om wat ideeën op papier te zetten.  

Faciliteer duurzame oplossingen 

Creëer duurzame gewoonten in je bedrijf: Integreer duurzame gewoonten in de dagelijkse werkprocessen. Moedig bijvoorbeeld het gebruik van herbruikbare waterflessen en koffiemokken aan, verminder het gebruik van papier door digitale documenten te bevorderen en stel printers in op dubbelzijdig printen. 

Door een cultuur van duurzaamheid te bevorderen en werknemers te betrekken bij duurzaamheidsinitiatieven, kun je hen motiveren om bewuster en duurzamer te handelen, wat leidt tot positieve veranderingen binnen de organisatie. 

Vond je deze blog nou interessant? Bekijk dan ook onze blog over de talenten die een architect moet bezitten! Of lees onze blog over de benodigdheden bij een verbouwing.

Author

Karel Bosma

Ik ben Karel Bosma, een 44-jarige techneut met een passie voor nerdy zaken. Met mijn unieke kijk op de wereld heb ik bijna 20 jaar als IT-medewerker op een school in Arnhem gewerkt. Mijn specialiteit ligt in het begrijpen en oplossen van complexe technische vraagstukken. Naast mijn werk geniet ik van het bouwen van websites en het beoefenen van mijn hobby's, zoals korfbal en sportvissen. Ik omarm mijn nerdy kant en ben trots op mijn vermogen om complexe technologie te doorgronden.

Leave a comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *